2019

2019

Västra Eds kyrka 

Söndagen den 17 mars spelade vi i Västra Eds kyrka vid en kvällsgudstjänst, där vi hade glädjen att få samarbeta med den välsjungande sångerskan Linn Svensson från Tryserum. Vi träffades förra sommaren i Ukna kyrka, där vi framträdde med var sitt program, men nu var det dags att göra något gemensamt. Komminister Håkan Perniel skötte gudstjänstbiten och Nils Inge Andersson dirigerade, som vanligt, musikkåren.

Vi inledde, som vi brukar, med en marsch. Vi valde denna afton Petersburger marsch. Därefter var det dags för Linn att ta ton. Vi började med Halleluja, av Leonard Cohen, följd av Amazing Grace, där Linn sjöng första versen à capella, innan kåren stämde in. Det kändes riktigt bra och åhörarna var med på noterna. Vi fortsatte med Där rosor aldrig dör, innan församlingen fick sjunga med i Psalm 235, Som en härlig gudomskälla.

Med utgångspunkt från dagens bibeltext höll Håkan Perniel sedan en kort predikan innan det var dags för mera musik och sång.

Vi fortsatte med Jag har hört om en stad ovan molnen, eller Rysk Folkvisa, som den också kallas. Efter den så bjöd kåren på ett par egna stycken. Från musicalen Jesus Christ Superstar, hade vi valt den fina I don´t know how to love him, och som vår avslutning på aftonen spelade vi Vid dagens slut, arrangerad av Owe Green. Det är en parafras på Bred dina vida vingar, tillsammans med militära Taptosignaler inbakade. De framfördes på trumpet av Göran Andersson.

Då var det officiella programmet över, men ett par extranummer hade vi  planerat, som sig bör.

Linn Svensson sjöng Pelle Karlssons Han är min sång och min glädje, och som absolut sista stycken spelade kåren marschen Åmåls Vapen, av musikkårens förste dirigent Ernst Melin.

Efter församlingens tack till alla deltagare, bjöds det på kaffe och hembakade semlor till alla som ville.

Det blev en mycket trevlig konsert, inte minst på grund av Linn Svenssons fina röst. Vi hoppas på mera samarbete i framtiden, i nåt annat sammanhang.

/Kjell Hallenquist

Valborgsmässoafton


Precis som många tidigare år, firades vårens ankomst vid Vallonen i Överum på Valborgsmässoafton.  Vädret var bra, vindstilla och inte alltför kallt. Tämligen mycket folk hade slutit upp till klockan 21.00, då Hembygdsföreningens ordförande Lars Landstedt hälsade alla välkomna.


Samtidigt som brasan tändes inledde musikkåren med Kgl Flottans Defileringsmarsch. Kåren dirigerades som vanligt av Nils Inge Andersson. Vi fortsatte i rask takt med Längtan till landet och Sköna Maj. I de styckena medverkade även Pensionärssångarna i Överum. Vi avslutade vår första insats med Ja det är våren.


Vårtalet i år hölls av komminister Mikael Alm, och i talet berörde han ungdomarnas situation förr genemot idag. Ett mycket tänkvärt tal.

Vårens ankomst hyllades med fanfar och nationalsång innan det hela avslutades med marschen På post för Sverige.


Ett vackert fyrverkeri sköts upp över Såduggen, innan det var dags att avrunda kvällen, var och en på sitt vis.Innan man gick hem fanns möjlighet att köpa korv och fika. Jag kan intyga att det smakade gott.


En lång tradition lade därmed ytterligare ett år till handlingarna.

Text: Kjell Hallenquist

Vid maj månads repetition gästades musikkåren av Bengt Grahn från Tjustbygdens sparbank. Han medförde en check på femtusen kronor, till renoveringen av ett Bashelikon. Nu kommer det att bli mer ljud i skällan. Ett trevligt initiativ tycker vi.


Stort TACK till Tjustbygdens Sparbank

Kristi Himmelsfärdsdagen 30 maj, Överum


Årets Morgonmarsch genom Överum, genomfördes i ett härligt försommarväder. Spelhumöret var som vanligt på topp, och vi mönstrade en välbesatt kår. Dagens dirigent, tillika tamburmajor, var Tommy Friström.


Vi började dagen med att spela några psalmer och vårmelodier i Carl Sundbergs park strax före klockan åtta. Därefter startade marschen till det första stoppet vid Pildammsparken där publiken bjöds på en liten konsert. Ett stopp till blev det, vid Ekhamra servicehus, innan det hela avslutades vid Församlingshemmet. Där väntade välbehövlig fika, och andhämtningspaus, innan kåren deltog med musik vid den sedvanliga friluftsgudstjänsten vid Minnespaviljongen. Den leddes av Mikael Alm, och även kyrkokören deltog.


ÖMK tackar de kollegor från Åtvidabergs Musikkår som deltog i årets marsch, och, som vanligt, våra trotjänare, som serverar oss fika i pausen. Alltid lika välsmakande. 

/Kjell Hallenquist

Sveriges Nationaldag, 6 juni


Det traditionella Nationaldagsfirandet inleddes, för musikkårens del, som vanligt i Dalhem. Värmen var påtaglig,milt uttryckt, men vi satt och spelade i skuggan, så det gick bra. Vi inledde, under Nils-Inge Anderssons ledning med marschen Åmåls Vapen, för att sedan blanda sommarpsalmer med låtar från vårt konserthäfte under en knapp halvtimme.

Årets högtidstalare hette Gunnar Lindén, och han pratade om vikten av frihet och demokrati. Efter flera uppdrag i Nordkorea, hade han hade erfarenhet av raka motsatsen. Ett intressant och givande tal.

Efter talet utbringades leve för Sverige, följt av Fanfar och Nationalsång. Vi spelade även Tjustbygd Du fagra, under ceremonin. Ett lite udda inslag följde därpå. Kyrkvaktmästaren Anders Larsson avtackades av församlingens Håkan Karlsson, i och med pensionering. För att hedra honom lite extra hade församlingen önskat att vi skulle spela hans favoritlåt Gråt inga tårar. Det gjorde vi naturligtvis......

Vi fortsatte sedan ytterligare att spela en stund, innan vi avslutade med Janitscharernas marsch, av Helge Damberg. Alla bjöds sedan in till en välsmakande lunch i Församlingshemmet. Från Kulturskolan i Västervik spelade Melker trumpet och Vidar klockspel. Välkomna igen, grabbar!

Efter lunchpausen var det dags att styra kosan mot Överum för att delta i firandet vid Minnespaviljongen klockan femton.

Där inledde vi, sittandes i full sol, med marschen På post för Sverige, som vi spelat många gånger förut. Förutom kåren deltog även Penasionärskören med några sånger. Tillsammans framförde vi Sveriges Flagga, av Hugo Alfvén.

När flaggan hissades, nästan ända i topp, spelade trumpetarna Paradmarsch.


Talare i Överum var Christina Larsson, Västervik. Hon är uppvuxen i Överum och pratade en del om sina ungdomsår, och en del om framtiden.Ett bra tal, även i Överum.

Efter Nationalsången, och Tjustbygd du fagra, sjöng kören ytterligare ett par sånger, innan vi avslutade det hela med Södermanlands Regementes marsch och Kgl Flottans Defileringsmarsch.


Efter det hela passade många på att fika under de skuggande bokarna vid Minnespaviljongen. Själv åkte jag hem och ställde mej i duschen.


Måste bara tillägga att vi hade en fin förstärkning i kåren denna dag. I Karlshult sommarbor nämligen en proffsklarinettist som heter Samuel Berthod. Han bor mestadels i sin hemstad Paris, men allt som oftast är han i våra trakter, mellan sina turnéer. Vi uppskattar verkligen att han vill spela med oss, när han har möjlighet, och hoppas att det kan bli vid flera tillfällen. Om man vill lyssna på Samuel finns det mycket på Youtube, t ex

https://youtu.be/zgOMIqtVtJo