2018

Adventskonsert i Dalhems kyrka

I söndags, den tredje Advent, genomförde ÖMK den sista spelningen för året, i den traditionella konserten i Dalhems kyrka. En härlig julstämning hade infunnit sig både utanför och inuti kyrkan. Tända marschaller och snö både på backen och i luften, blev en fin inramning till evenemanget.

I kyrkan fanns ÖMK under Nils Inge Anderssons ledning och Pastoratskören, ledd av Galina Stenberg. Dessutom medverkade kantor Aron Nilsson på piano och orgel.

Gästartisterna i år var sångartrion Consilium Cantores, en skönsjungande grupp som bildades på Klippans Gymnasieskolas estetprogram för tio år sedan. En helt ny bekantskap för de flesta i kyrkan.

Musikkåren inledde kvällen med den pampiga balladen Forever you will be, av Gavin Whitehouse. Nils Inge presenterade kårens stycken på ett mycket fint sätt. Efter psalmsång tog kören vid, och sjöng Låt mig få tända ett ljus, samt Julbön.

Efter det var det dags för sångarna i Consilium Cantores att göra sina röster hörda. De inledde med Välkommen hem, av Idoldeltagarna i gruppen EMD. Välförtjänta applåder följde på den. Den första delen av framträdandet avslutades med den kända Stad i ljus, av Py Bäckman.

Kåren och kören fortsatte med Jose Felicianos Feliz Navidad, och sen kåren ensamma i den engelska folkvisan Greensleeves.

Pastoratskören sjöng sedan Jag drömmer om en Jul hemma samt Jul, Jul, strålande Jul.

Gästernas andra avdelning bestod av bl a St Staffans visa, och ett stycke som heter Jag kan ana horisonten, där de fick hjälp av Nils Inge på flygelhorn.

Musikkåren spelade sedan I heard the bells on Christmas day, av Henry Longfellow, och ett arr på den välkända Winter Wonderland, av Felix Bernard. Kören tog sedan vid och sjöng Jultåget till Farfarskullen, följd av den pampiga Advent av Otto Olsson.

Kvällens höjdare följde därpå när Consilium Cantores tillsammans med kören framförde O Helga Natt, av Adolphe Adam. Jag har nog inte hört en bättre version av den i Dalhems kyrka. Mäktigt!

Överums musikkår avlutade det officiella programmet med John Lennons numera klassiska julsång Happy Christmas/The war is over.

Efter den följde en välförtjänt blomsterutdelning till gäster och dirigenter.

Som extranummer sjöng till slut Consilium Cantores You Raise me up, av Rolf Lövland, till piano. En fin avslutning på en härlig konsert.

Jag tror att publiken lämnade kyrkan mycket nöjda med kvällens program. "Dalhem rules", som grabbarna i Triple and Touch, sade för några år sedan. -Jag håller med.......

Kjell Hallenquist

Stadsparken med Frälsningsarmén

Lördagen den 15 december spelade vi på årets Julmarknad i Stadsparken, Västervik. Vi var några från Musikkåren och några från Frälsningsarmén som spelade Christmas Carols i 45 minuter i decemberkylan. 

Höstkonsert Minnespaviljongen

Årets höstkonsert i Minnespaviljongen i Överum genomfördes på kvällen den 23 september, i vackert höstväder. Ett drygt 50-tal personer hade mött upp för att lyssna till samma program som vi framförde i Stadsparken i Västervik i juni. Några marscher och ett antal melodier från vårat konserthäfte. Per-Erik var som vanligt konferencier och Nils Inge dirigerade. Hästsportföreningen sålde fika.

Loftahammarsutställningen 

Första september genomförde vi den årliga spelningen på Loftahammarsutställningen. Vädret bjöd på lite svalare  temperatur och ett lätt duggregn. Vi startade som vanligt vid Wienerbagaren och gick under tamburmajor Tommy Friströms ledning i kortegen ner till sporthallen, spelandes marscher. 

Vid sporthallen gav vi en 45 minuter lång konsert med melodier från vårat konserthäfte.. 

Ukna kyrka

Vårsäsongens sista spelning blev firandet av Ukna kyrka, den 8 juli, som blivit 180 år. Så här i semestertider är det lite svårt att samla kåren, men vi var i alla fall fjorton musikanter, och det hela gick alldeles utmärkt. Vi inledde med Präsentiermarsch, när personal och övriga medverkande tågade in. Under gudstjänsten spelade vi till psalmerna och som postludium framförde vi Beethovens lovsång. Vacker sång bjöd Linn Svensson på ackompanjerad av Arne Persson på piano. Präst var Mikael Alm. Efter utdelning av blommor bjöds alla till Församlingshemmet, där en Italieninspirerad buffé stod framdukad till allas glädje. Det smakade dessutom väldigt gott...

Kjell Hallenquist

Loftahammar kyrka

Lördagen den 30 juni genomförde ÖMK en sommarkonsert i Loftahammars kyrka. Det var för andra året i rad som vi blivit erbjudna den möjligheten, och som förmodligen kommer att sälla sig till många andra traditionella konserter som vi spelar under ett år. Trots VM-fotboll och fint sommarväder hade en hel del publik infunnit sig i kyrkan när det var dags för Nils Inge Andersson, som även skötte presentationen av programmet på ett förtjänstfullt sätt, att höja taktpinnen till marschen Åmåls vapen, av Ernst Melin, en marsch som blivit lite av vår egen eftersom Melin var kårens förste dirigent på 50-talet.

För övrigt bjöd vi på en blandad kompott av musik, marscher av olika genrer, sommarmusik och ett par sommarpsalmer. Sista ordinarie stycke blev Vid dagens slut, en parafras på psalmen Bred dina vida vingar, arrangerad av Ove. Ett finstämt stycke som ofta avslutar Tattoon i Sverige. Efter avtackning av orkester och dirigent avslutades det hela med marschen Narviksgutten av Ivar Widner. 

Kjell Hallenquist

Stadsparken Västervik

Stadsparksspelningen i Västervik har nu definitivt blivit en tradition. I minst tio år har vi framträtt där.

Tisdagen den 19 juni bjöd på lite blåsigt väder, men det var ljumma vindar som tur var. I år spelade vi korta och kända stycken från våra marsch- och konserthäften, och det visade sig gå hem hos publiken. Nils Inge dirigerade och Per-Erik presenterade, precis som vanligt med bravur. Nils Inge spelade dessutom esskornett. När slutmarschen, Kungliga Flottans Defileringsmarsch, ebbat ut tror jag att publiken gick nöjda hem i sommarkvällen.

Kjell Hallenquist

Björkfors Marknad

Den traditionella spelningen vi Björkfors Marken förlöpte i ett härligt sommarväder på lördagen den16 juni. Mycket publik hade samlats för att göra fynd och även lyssna till Överums Musikkår. På den här spelningen kommer vi verkligen nära publiken vid marschen längs bygatan ner till sjön. Väl framkomna dit spelades det marscher under tjugo minuter, då vi även passade på att uppvakta vår slagverkare Fredrik Edmark, som fyllt femtio år i veckan. Vi bjöds på fika efter spelningen och sedan var det strax dags att så sakteliga vandra upp till ladan för en fyrtiominuters konsert, där vi bjöd på blandad lättsam musik under Tommy Friströms säkra ledning. Efter det var det bara att handla lite diverse nödvändigheter och bege sig hemåt igen. Tror det blir spelning i Björkfors även nästa år.

Kjell Hallenquist

Nationaldagen i Dalhem och Överum

För ÖMK:s del gick Nationaldagen i traditionens tecken. Vi började som vanligt kl 12 i Dalhem, där en hel del åhörare mött upp, i det vackra vädret. Vi började med På post för Sverige, följt av Kgl Södermanlands reg:s marsch. Talare i år var den nya prästen i Pastoratet, Mikael Alm, som höll ett mycket bra tal. På det följde fanfar och Nationalsång. Tre konfirmander erhöll stipendier från församlingen, och därefter underhöll ÖMK en knapp halvtimme med lite blandad musik. Som brukligt är i Dalhem, så bjöd församlingen alla på lunch i Församlingshemmet. Smakade utmärkt.

Klockan tre på eftermiddagen spelade vi vid Minnespaviljongen i Överum. Där medverkade även Pensionärskören med några melodier. Även Överumsborna fick glädjen av att lyssna på Mikael Alms tal. Vi spelade bl a Tjustbygd du fagra, Sveriges flagga samt ett par marscher. Trots en del manfall lyckades vi genomföra spelningen på ett bra sätt. En stor eloge till Sofia Dahl som ensam skötte basandet utmärkt med sitt Helikon.

Kjell Hallenquist

Kristi Himmelsfärdsdagen Överum

Årets morgonmarsch på Kristi Himmelsfärdsdagen 10 maj, genomfördes i ett härligt försommarväder. En välbesatt kår ställde klockan åtta upp i Carl Sundbergs park, för att ge en liten konsert under Tommy Friströms ledning. Nu är det den tid på året då vi plockar fram, inte bara Vårsångshäftet, utan även häftet med sommarpsalmer. Vi bjöd den morgonpigga publiken på lite gott och blandat under en kvart, innan det var dags att marschera iväg. Första stopp blev vid Pildammsparken, där vi spelade ytterligare cirka en kvart. I år tog ÖMK den gamla, och längre, marschvägen via Västerlidsvägen, ner till servicehuset Ekhamra. De boende där fick höra både Sköna Maj och en gök, i form av Nils Inges esskornett. Sedan återstod endast en kort sträcka ner till Församlingshemmet, där välsmakande och välbehövligt fika väntade.

Klockan halv elva deltog ÖMK i utomhusgudstjänsten vid Minnespaviljongen. Den leddes av komminister Håkan Perniel och kyrkokören leddes av kantor Galina Stenberg. Deltagarnas antal översteg vida antalet besökare, tyvärr. Lite trist avslutning på en fin speldag. Tack till Anna-Stina, Gun och Lotta m fl för fotografering och fixande av fikat. 

Kjell Hallenquist

Första maj

Första Majfirandet i Oskarshamn bjöd på ett alldeles lagom väder. Vind i fanorna och lagom varmt. Som vanligt spelade vi en halvtimmes samlingsmusik innan marschen ner till Stadsparken, där vi avslutade med Internationalen. Efter det åkte vi med bussen till Nynäsgården i Hjorted där vi bjöd på marscher och traditionella vårsånger till de boende och övriga åhörare. Konserten dirigerades av Tommy Friström, som även skötte staven under marschen i Oskarshamn. Tack till alla musikanter av en härlig speldag. Tack till Karina för bilderna.

Kjell Hallenquist

Valborgsmässoafton

Några  frusna bilder från årets Valborgsmässofirande vid Vallonen i Överum. Brasan och Per-Erik Dahls vårtal värmde dock både orkester och publik. Trots kylan och blåsten hade vi i alla fall lite tur med vädret, för när vi avslutat programmet öppnade sig himlen....

Frälsningsarmén

En bild på ÖMK efter en trevlig konsert på Frälsningsarmén i Västervik den 24 mars. Vi bjöd på en omväxlande repertoar, både vår egen musik och några arr av Frälsningsarméns musik. Dessutom fick publiken sjunga med i några välkända sånger. En trevlig fika avslutade kvällen.

2  0  1  8